http://www.mcoba.org

Sunday, June 29, 2008

harusnya takkan ku biar kau pergi...

penat..terduduk..termenung..mahu berfikir sejenak..

3hari yang berlalu menghayati ciptaan hidupan tuhan bawah air,

penyu,udang kara, ikan2 dan batu karang menghiasi perjalanan yang tiada noktah

hati bertanya,ke mana hala tuju selepas ini...

kaki melangkah tanpa kasih di sisi...sendirian bukan keseorangan..

karangan lagu menjadi peneman di sisi, penghibur hati yang lara

mahukan zikrullah sebagai pengisi hati yang kosong

senyuman kadang2 menjadi tawar, belum jumpa pemanis di bibir

diriku masih mengharapkan cahaya rindu

dan akhirnya esok ku pergi tanpa kembali.......

p/s: selamat hari lahir kepada yang telah,baru dan akan menyambut.semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.

kelana dunia d--b

Wednesday, June 25, 2008

gelombang ketiga...

assalamualaikum...

tomorrow ku akan masuk kelas scuba.weee~i'm going to discover under water world.he2.suka2...btw,dats not the one dat i want to talk about now.currently ada dua tajuk.tapi cam lebih suka topik ni.sebab ble dikongsi bersama,dan ble berkongsi pendapat.

ingt tak apa yang berlaku pada tahun 1986 dan 1997 di malaysia.yah i know,i jz born that year,1986.big deal.but as far as we concern as malaysia citizen there sumthing big happened that effect most of our lifestyle.hmm..xtau??or slip from ur mind??i said this coz i thinking of my future next year.what will happened to me when i'm graduating from university if this happened again.so i want to share this with all my friends out there since most of u will grad next year especially who in engineering course la.hmm...still cant guess??sapa2 yg dah ble teka.tahniah.u r good malaysian.but who cant guess,is not ur fault since u jz born in 1986 and u only in standard 5.baru nak kenal dunia time tu.

masih ingat sapa itu george soros??IMF??..ya..i'm talking bout kegawatan ekonomi.i want to share bout this with u all since this topic dibawa masa time kitorg dinner with an interesting person who own a very good company in labuan.and i think she is very down to earth while she soar the blue sky like eagle with proud.yah.everyone agree when we said Chinese is very good in business.so,when she brought this topic and she can xplain with some facts and her own experience for last 20 years.i'm very impress with her.

she said this big tsunami is occured like a cycle.it happened once in 1986.then it happened in 1997-1998.actually it happened early already around 1996 where she said out of 20 or 15 rig in labuan were closed for operation to cut down the budget.only 3 operates that time.the labuan got the effect already while in peninsular the government made a move that we felt the effect late in 1997-1998.hmm..some good point there.then she come out one thing that more suprise for me that will graduate as chemical engineer major in petroleum.she said most of the operator(petronas,shell etc) now are done with exploration so far.and more conc on production and maintenance.hmm..when if no more progress in xploration,there will be less job offer.haih~

summore she said this base on ramalan too.so this part is not what i believe as muslim coz everything happened with Allah is the mastermind and we do not know what happened in the future except Allah.btw...i just want to said she got very good point there and is not wrong to safe than sorry.seperti kata pepatah,"sediakan payung sebelum hujan"."jangan terhantuk baru nak terngadah".ya..we can see how world right now.war still there.no peace even in your own home. oil price is hiking.same goes to foods and basic needs.not to mention the inflation in some of the country are incerasing.people are not satisfied with their gov.economy goes up and down.

so she come with conclusion.watch out for next year,2009.waa...i just want to graduate and have a nice job.huhu..so,for me,its good to take precaution coz who know what happen next right??so i just want to have some opinion and facts from u friends bout this matter.or u not concern enough while jz flow with the current without knowing u will drown.no threat but i want piece of ur mind.we can share bout this,discuss and correct me if i'm wrong with the fact or what i believe.ok??

kalo xnak xpela.at least i got sumthing to share with my friends.so u all can sit back and think for a while.not just enjoying the undiscover world and take life so easy while without u realize u will going to the next stage of your life-work life,marriage,family and so on so forth.cam orang tua plak ak cakap.ya,ku hanya mahu berpijak di bumi yang nyata.nanti terlalu tinggi menggapai bintang di awan sampai terlupa bumi untuk berpijak..

so i leave u all with this topic to share,to think and to discuss...

salam sang kelana d--b

Sunday, June 22, 2008

carrie junior in da house~~

assalamualaikum...

actually xde mood nak sambung post before ni, tapi sebab dah janji kan,kenala sambung.yela cam dah ada topik len nak kongsi.nanti kalo campur aduk nanti,finin2 lalat plak korang baca.xpela.topik tu for the next postla kay...

k la.nak start dari mana yer??hmmm..alkisahnya bermula ketika ku dapat tawaran ke sekolah melayu jalan stesen.hu2..bangga la skit sebab cita2 nak p boarding skool tercapai.alhamdulillah...

then waktu hari pendaftaran,p la mendaftar.ini empunya badan la cerita.time tu xperasan pon.jz perasan,napa bdk2 ni pandang semacam je.feymes sangat ke aku.muahah2.perasan~then bila parent dah balik,duk lepak2 kat dorm tu.diorang mula2 la buka cerita.diorang cakapla.aku ni ada kembar ke??
uikss..ke situ plak.setahu ibu ak hanya lahirkan aku sorang je.ha2.then diorang cakapla muka ak ni ada sama dengan sorg mamat sama batch.hu2.first time ak dpt jumpa org muka cam aku even b4 this,ada gak kes camni dimana diorg ada kenalan muka cam ak.tp ak xdela pernah jumpa.so xleh la nak compare..btw,mamat yang muka sama ni gakle, yang jaga kaunter masa aku mendaftar.xperasanla aku...

haa...bile dah jumpa xsama pon...ngah2..xtaula celah mana yang sama.and nama mamat yang dikatakan muka sama tu ialah zulkhairi.orang panggil k-rie...so dah ble agakla kan where carrie junior name come.b4 dapat nama tu.mcm2 nama kuar.yg ku ingt KJ(cam nama seseorang plak),C-square and ada beberapa lagi yang ku pon dh xingat.haih~ak cam time tu,xkisahla korang nak panggil apa.last2 aku pon dah x ingat sapa bagi nama carrie junior tu,either awan or toyak (dorm mate ak time tu).hmm2..mane2 la.sebab carrie junior is diorang amik nama k-rie tu tapi di-omputihkan and then junior sbb aku masuk kendian.so cam ak ni adikla.haih~last2 diorang menyebarkan nama ni,dan sumer orang panggil ak dgn nama tu.haih.terima jela.lagipon itu part of asrama life.giving others a nick name.huhu..even kat skool ak tupon cam2 nama ada.phylunk,jae,awan,apeq,sweater,jepp,goda,thor,ngom san,boss,chombee..huhu2..manyak sangat nak listkan sumer.itu je yang tertulis.haha..

so itulah alkisahnya.carrie junior atau disingkatkan CJ.perasan cam nama orang putih plak.hu2.ada orang panggil CJ,ada yang panggil jay,ada yang panggil carrie.satu nama pon dah banyak version.tu lom nama2 len lagi yg org panggil aku.Zul, fadzli, along, CJ and shazzy.yang last tu korang ble abaikan.ak malas nak citer pasal nama ak lagi dah.kang korang boring dgn blog ak ni.hahaa..

ini gambar aku and gambar k-rie.k-rie sowi,ak curi gambar ni kat friendster ko.huhu..and seem ko dah berisi skit.lalala...so korang bandingkan la.ni gambar skang.myabe dah nmpk len sngt2.xtaula muka masa skool lu sama.xsempat nk amik gambar time tu.saya mana ada kamera lagi time tu.hik2


carrie junior and k-rie

salam sang kelana d--b

Wednesday, June 18, 2008

ceritera jalanan

hello..we meet again~

since xde benda nak post but blog need to be update so i can keep in touch with my reader.
so i thinking of this topic.this post should be the 1st post,but i save it when i've no idea like this time.tetiba cakap omputih plak...
this post nak cakap pasal napa blog ni bernama CERITERA JALANAN??
korang xde curious ke napa aku pilih nama camni.even i describe this blog as my story(ceritera) along the path(jalanan) of my life,actually i pick this name from my nick name.hahaha..mesti korang xperasan kan...Ceritera Jalanan.jz pick the first alphabet of each word it become CJ.
and bagi yang xtau,napa orang panggil aku CJ(sampai orang xtau nama sebenar akukan-its MOHD ZULFADZLI BIN AYOB.remember it!!!).ada yg dah tau n ada yang xtau.
napa CJ-carrie junior??hahaha...kadang2 orang cakap sebab guna produk carrie junior ke??(haih..sampai skang xjumpa gambar gajah carrie junior tu.sapa2 ade bagi saya ek.hahaha.maskot tu)kadang2 tu mengiyakan saje..sebab malas nak cerita yang sebenarnya.sebab cam panjang sngt even xde la panjang cam buku novel pon.huhuhu..
Family aku pon tau yg aku ada nama len.huhu..kadang2 tu diorg pon xkisah,kalo ada orang call,sebut nama tu.diorang dah tau dah.hehehe..
and sebab ak tau ramai kawan ak xkan tau nama ak,so every new place i went,i always introduce myself as Zul but then..jarang nama tu lekat.kalo xsemua,mesti ada gak yang panggil nama CJ tu.thanks to all budak sekolah melayu.haih~
ble plak korg(budak2 sekolah melayu) gelak org len panggil aku cj.ces~sengal.apa2 pon..kalo nak tau napa orang panggil aku CJ..tunggu for next post...xbest la kalo bagitau sumer skang.xde thrill...hehe..tungguuuu....

p/s:sapa yg dah tau.shhhh....

salam sang kelana d-_-b

Sunday, June 15, 2008

Selamat Hari Ayah@Bapa@Walid@Papa


my ayah on his suprise birthday =)

to En Ayob b Ahmad,
selamat hari ayah,
semoga segala pengorbananmu,
segala curahan kasih sayangmu,
segala penat lelahmu,
hanya mampu Allah yang balas,
hanya dari anakmu,
doa bahagia dunia dan akhirat mampu dikirimkan,
doakan juga kebahagiaan anakmu di dunia akhirat,
moga kita menjadi keluarga bahagia di syurga kelak,
insyaAllah...
to other fathers in the world...
keep up the good work..
u are the superman in every heart of your child..
sayang ayah~

video
salam kelana d-_-b

Wednesday, June 11, 2008

something bout myself...

arini..xde keje sangat.yup!!recently not much of work in the lab since most of the crude oil has been tested and some more xde sample baru yang sampai..

so..sambil wat particle counter test,surf internet.wat quiz2 yg seswai utk suka suki.so cross some personaliti quiz.so jz want to share with my friend.betul ke idak semua ni.u all be my judge.and some more i put one article bout taurus guy.this post will be a bit longer.hehe...

Social Realists are popular persons full of energy. They are reliable, well organized and helpful. Traditional values are important to them. Founding a family also plays a central role in their life. Social Realists have a marked social streak. They are always ready to listen to the worries and problems of others and spare no effort when they are asked for help. With empathy and understanding, they can sense what other people need. Social Realists are always willing to highly regard the strong points of the other person and to excuse that person’s weaknesses. They are the most sociable of all personality types. Social contacts are very important to them.

Social Realists find it very difficult to cope with conflicts and criticism - harmony is their elixir of life. Acknowledgement and esteem are very important to this type. Differentiation on the other hand is not necessarily one of their strong points. At work and in partnerships, they are loyal, committed and always there when needed. They find it easy to make friends due to their open, warm manner and they have a large circle of friends. In love, they are faithful and attentive and care for their partners with a great deal of imagination and sensitivity. Social Realists show their feelings openly and honestly. Should a relationship break up, they tend to blame themselves. That is why they find it very difficult to end a partnership even if it has not fulfilled their requirements for some time.

Social Realists are more conservative types. They have a set system of values and rules which is orientated to the prevailing traditions. They prefer clear, structured surroundings and work processes; they find too much change and unrest unpleasant. Their strong points are carefulness and reliability and not so much flexibility and spontaneity. Social Realists are open-minded towards anything new only to a limited extent. But, should one be looking for someone to fulfill a task reliably and exactly, they are the right persons.

sesapa nak amik kuiz ni ble click here


its me


ni plak pasal taurus man.ble caya ke??

A quiet simple man, who can do something unexpected to shock you. Taurus man mostly medium tall, strong with good health, good strong body. When he talks, he likes to turn his head to one side on one direction. His body will be quite straight, facial structure tends to be square shape more than other shape. His eyes sparkle with liveliness. Even when he is in love, he is still a free wild bird.

He is sand in your palm, the more you want to hold it, it will slip out. If you stand and hold it still, it will stay that way. Don’t set the rules and draw a line for him, he will not stay. When you are with him, he will think only of you. But an hour later he could change his mind. He is very patient with other people, but very impatient with himself. His world always turning and it will not stop just because he loves you. If he up sets, he will show it right away.

If something has gone wrong, he will blame his own carelessness instead of blaming other people. He sincere to his friends even to some friends he does not like. He likes to do odd things and surprise other people. He could be fully dress in a nice suit and jump in the pool. He could slap your back so hard just to make you turn around to see he has flowers in his hand. He never wants to get too close with anyone for he thinks living in reality is living by yourself.

He does not care what people think when he behaves weird. He could be walking bare feet and laughing at people who laugh at him and think they are so narrow minded. He does not likes to follow conformity, but always want to search for new ventures, new mystery. He will interest in a life of a millionaire as much as a life of an old man selling newspaper on a sidewalk vendor. He like to search and analyze people and things.

He will analyze his friends or his girl friend, and once the mystery is gone, he will search for new puzzle to solve. He can not easily understand thing, so he will gradually learning about you till he fills up all his questions. He knows so many people, but he has a few friends. He looks for quality friends than quantity friends. He will be close with some friends shortly and move on. He always feel lonely even surround by many people.

He could create his own little world, and sometimes no one would understand him. He looks only for future and he thinks he lives for the future. He may wonder how many people think like he does, but he does not want to be like the others. He is a man with a conflict personality. He is a cool, understanding, and able to work well, and very artistic. Taurus man could be an artist. He could shock you as much as he is able to clam you down when you up set.

He is a free spirit who likes venture, but when he wants to be alone, do not touch him but to let him be. He won’t disappear from the crowds too long, he will be back. He will give you straight forward opinion or comments, but will never advice what he thinks you should do. He does not like people to tell him what he should do too. He thinks each individual dreams and thoughts should be very private.

He will use his brain not his body strength, so he will let other guys compete. He has a certain satisfactory in life and hate to force him in competition. He may seem careless, but actually he is a thinker and a stubborn one. He sees anything in details and not easily trusted people till he thinks he knows them well. You can just smile and he will think why and what are you smiling about, and if you are pretending. Once he trust you and accept you as a friend, no one can says other wise to change that for he will not listen to gossip.

He will be honest and sincere to his friends. He hates lies, so he will not tell you lie. If he finds it is necessary to lie, he will find other ways not to tell you or avoid telling you anything. If he really has to lie, you will never be able to tell that he is lying. He can really keep secrets, so you will hardly know that he is a lonely soul. If you want this kind of guy, you have to be an interesting person. He has to be curious about you. Hell for him is “No Freedom”, so if he marries you then you should know it is the biggest decision in his life. Always be interesting, and then you could have him beside you.

sapa nk tgk other zodiak star,blela usha kat sini

so,its up to u my friends to say either its true or not...people said,good friends will advice his friends to be a better man.i love to heard what u will criticize about me.looking forward to get any comment from u guys and gurls =)

saje nak kongsi dengan pembaca,who am i.....

salam sang kelana d-_-b

Saturday, June 7, 2008

hikmah hidup insan

assalamualaikum....

malaysia digemparkan dengan berita yang mengejutkan.
bagi rakyat ianya menjengkelkan dan membebankan.
bagi pemimpin ianya perlu untuk teruskan negara stabil dari segi ekonomi dan kewangan.dengan kenaikan harga petrol sebanyak RM0.78 dan diesel RM1,seperti ombak tsunami melanda,sekali pantai berubah rupa-penduduk diarahkan berjimat,pemimpin negara dikecam-katanya xsayang dan jaga kebajikan rakyat,harga barang mula naik,kos sara hidup juga turut menerima kesan dan pelbagai perkara lagi yang turut terima impak dari kenaikan drastik yang kata orang xmasuk akal.cukuplah komen untuk isu negara ini kerana banyak lagi blog yang sekarang topiknya berkisar dengan harga minyak naik(=rakyat naik minyak??)..


yang sang kelana ingin ambil dari intipati berita hangat ini ialah hikmahnya...
bukan hendak berkata tentang hikmah kenaikan minyak
tetapi perkataan hikmah itu sendiri yang hendak dikongsi bersama
dalam hidup sang kelana,sudah banyak hikmah yang dapat dari hidup ini
perlu kita ingat,setiap kejadian dan peristiwa itu berlaku dengan sebab dan akibat
itulah hukum dunia yang berputar di atas paksinya
yang kita perlu lakukan ialah redha dan cuba berusaha menjadi manusia lebih baik dari semalam..
tidak perlu kita mengeluh dengan musibah melanda
kerana itu hanya tanda manusia tidak bersyukur dan menyoal ketentuan Illahi..
adakah kita tidak ambil iktibar cerita2 nabi..
banyak yang menentang dan berlagak seperti tuhan dunia
akhirnya terkubur(itupon kalau bumi terima mayatnya) dengan dosa,pangkat dan harta
seperti Qarun yang tidak pernah cukup dengan kemewahan yang dikurniakan..
beberapa hikmah yang sang kelana dapat kenal pasti dalam hidup ini

1.hanya dapat 4A1B dlm upsr.tidak dapat mana2 SBP @ MRSM.pilih sekolah biasa yang baru dibuka dan kekurangan kelengkapan.
hikmah - senang utk bergiat aktif,dikenali ramai, mendapat result yg cemerlang utk PMR(pelajar terbaik) dan berjaya melanjutkan ke salah sebuah SBP yang bagus.

2.walaupon mendapat staight A's dalam SPM,hanya melanjutkan pelajaran di matrikulasi,tidak dapat scholar,ke luar negara atau institut yg lebih bagus.
hikmah - hanya perlu belajar bersungguh2-tidak perlu biasakan diri sebab duduk kat malaysia je,tidak perlu belajar bahasa asing selain english utk berjaya,hasilnya dapat keputusan yg cemerlang dan berjaya mendapat 2scholar-jpa dan petronas,sambung belajar di UTP sebagai petronas scholar.

3.semua orang dah dapat company yang dikehendaki utk internship program.last minit plan-minta Intel(terpaksa),memula xnak sebab tidak berminat dan hampir tiada kena mengena dengan chem eng dan o&g,siap kena kutuk dengan kawan sebab dapat company camni.redha je
hikmah-tawaran last minit-Baker hughes,elaun 1k sebulan,dah jalan brunei,labuan dan dubai(dah penat naik flight)-merasa gak belajar kat luar negara walaupun 3minggu je,kemungkinan untuk diambil bekerja.

bukan nak menunjuk tapi pernah dengar(kalau salah tolong betulkan)
Allah itu akan sentiasa dengar doa hambanNya tanpa sebarang charge
Doa/hajat hamba itu sama ada akan dikabulkan tika saat itu
Jika tidak pada tika saat itu,Allah akan tunjukkan pada perkara lain atau di waktu lain
Atau tidak juga dapat di dunia ini,insyaAllah ianya akan dikurniakan di akhirat nanti

sebab itulah,sabar itu penting.sesungguhnya innallah ma'a sobbirin-sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.
sang kelana percaya,setiap perkara itu Allah akan janjikan sesuatu
setiap perbuatan pasti ada balasan walaupon hanya sebesar zarah
setiap doa itu mendekatkan diri kita dengan Allah, kerana Allah itu rindukan rayuan dan tangisan orang yang berdoa padaNya.

sudah panjang kata2 ini,siapalah yang akan membacanya...sebagai rumusan,jangan putus asa.berusaha.bertawakal dan berdoa agar kita menjadi manusia yang lebih baik dari semalam dan hidup ini diredhai Raja segala raja.

salam kelana =)

Tuesday, June 3, 2008

Dubai Post Finale

haha...nama je dubai post,tp currently in labuan

haih~penat dah naik flight.itu je yang ble cakap skang.
sampai malaysia on saturday morning.
pastu,tghari kena p umah sedare kawen.haih..
biasala skang ni kan musim mengawan time2 cuti sekolah ni..hehe
malam tu plak..macam2 kepayahan jz nak p tgk PRamlee The Musical
haha..punya semangat,dari melaka,bawa kete sorg2 p kl tgk teater ni.
then otw,plak jam truk giler.mulala nak menyumpah org malaysia ni
pantang ada kete kat tepi jalan,ingat accident..ble plak diorg slow kan kete
kat 10km la..last2 rupanya lori rosak kat tepi jalan je.haih~
sedar ku lmbt ku mula nak pecut,alih2,minyak kete dah nak habis-thanks to the long traffic jam!!
after nilai sampai ke serdang baula ak isi minyak.huhuhu...punya gamble
sampai KL,alamak,dah lama xjalan kl ni-camne nak p istana budaya
pusing punya pusing kat setengah jam gakle bau jumpa istana budaya
dahle lambat,kena tunggu intermission bau ble masuk,so miss la 1st part
tapi konklusinya teater tu best.sapa yg kat KL tu dan kawasan sekitarnya
pergilah tgk...huhuhu
btw thanks to usop yang sanggup layan kerenah aku.and yg dtg tgk skali din,half,acap and g-ah.
jgn lupa dah upload gmbr bagi aku..hik2


nice actor,actress,prop and showmanship...

pose depan big poster.credit to din and half

ahad,ada umah sedare kawen lagi.isnin balik kl.arini dah kat labuan.haih..penat gak jadi traveller ni.

trus ke kesimpulan..
i just want to thanks to everyone in Dubai who help me,kind with me or what so ever that make me like at home even i'm alone in a foreign world and far away from people who i know.i love u all and hope that i can meet u guys
some people name that i remember- ruby,sandeep,adil,joy,jeffri,maya,shibu,pillai and some more names that till now i cant get ur name.hehehe
i hope we can meet again.and still keep crossing my fingers dat some companies and more exact is Baker Hughes will hire me as their engineer.

some of the pics on my last week in Dubai.enjoy the pic!!!


kafe tempat ku menambahkan berat badan.bufet lunch.sedap tu....

ruby,kakak cashier dr philipine.

burj al arab hotel tatkala senja....

night view from souk madinah jumeirah

burj dubai is on the way.....

souk madinat jumeirah during nite...

this way to education center baker hughes dubai

insight view in dubai airport..tanam pokok kurma dalam bangunan...

dubai marina,night mode...

proud with malaysian =)

selamat tinggal dubai.aerial view-dubai town

kalau ada sumur di ladang
boleh kami menumpang mandi
kalau ada umur yang panjang
bolehlah kite bertemu lagi

salam kelana di pulau labuan =)